Pages

Monday, April 2, 2018

Cara siang bayam

Hah... ada   sesiapa yang tak tau siang bayam ni?  Meh aku nak tunjukkan caranya. Actually, mak mentua aku yang ajar ni. Bertuah punya anak kan. Dengan mak sendiri tak belajar sebab manja sangat malas masak. Bila dah kahwin amik kau duduk dengan mak mentua. Kena la masak walaupun malas. Dah ler duduk menumpang. Tapi tu kisah dulu la.

Daun bayam tu biasanya aku leraikan dari batang dia  siap-siap. Yang leceh tu batang bayam tu sebab kena buang selaput yang ada kat luar dia. kalau tak buang nanti liat masa nak makan.  Tak sedap ler jadinya.  Masa patahkan batang bayam tu,  siap-siap tarik selaput tu. begitulah seterusnya sampai la hujung. Thats it. Mudah kan. Macam tu jer la. 

Nak masak tu pandai-pandai korang la. Nak tumis ke, masak air ke. Ikut selera masing-masing. Aku lebih suka masak air jer. Letak bawang merah, bawang kecil dan ikan bilis.  Siap!




***Entry khas untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak di dapur.

No comments:

Post a Comment